Fructele si legumele congelate SUNT MAI BUNE decat cele proaspete

postat de Administrator, in Sanatate, pe 18 Octombrie 2013
Fructele si legumele congelate SUNT MAI BUNE decat cele proaspete

Cercetatorii au descoperit niveluri mari de vitamine si antioxidanti in fructele si legumele congelate.
“Rezultatele demonstreaza ca, nutritional, fructele si legumele congelate sunt comparabile cu cele proaspete”.
Fructele si legumele congelate pot fi mai sanatoase, cu niveluri mai mari de vitamine si antioxidanti care lupta impotriva concerului, decat cele proaspete.
Doua studii independente au gasit mai multi nutrienti benefici in foarte multe legume si fructe. In doua din trei cazuri, fructele si legumele congelate au avut mai multi compusi de tip antioxidant, incluzand aici vitamina C, polifenoli, anthocianine, luteina si betacaroten.

Consumul acestor compusi antioxidanti este considerat benefic in prevenirea cancerului, dar si in functionarea normala a corpului, creierului, pielii si ochilor.

Legumele si fructele cumparate din supermarket sunt pline de culoare si crocante, iar unele dintre supermarketuri le stropesc cu o pelicula fina de apa pentru un aspect mai proaspat. Aceste supermarketuri ne conving sa platim mai mult pentru un produs de care suntem convinsi ca este bun pentru sanatatea familiei noastre si de asemenea ca este gustos.
Dar realitatea este ca aceste legume si fructe ar putea fi tinute in depozit si o luna de zile, iar apoi mai sunt tinute iarasi cateva zile in frigiderele noastre, pana sunt consumate. Ele se deterioreaza incetul cu incetul, de la o zi la alta, pierzand cate putin din nutrientii lor.

Prin contrast, fructele si legumele congelate sunt racite imediat dupa ce au fost culese si, astfel, retin o cantitate mare de vitamine si antioxidanti pana cand sunt mancate.

Doua echipe de cercetatori, una de la Centrul de Cercetare Alimentara Leatherhead, iar alta de la Universitatea din Chester, au realizat peste 40 de teste, masurand nivelurile de nutrienti ale fructelor si legumelor tinute la frigider timp de 3 zile, cu cele tinute la congelator. Rezultatele au demonstrat ca legumele si fructele congelate sunt, cel mai adesea, mai bune ca cele vandute ca “proaspete”.

Cercetarile au demonstrat ca fructele si legumele congelate pot fi la fel de bune ca cele proaspat culese, din punct de vedere nutritional.
S-a descoperit ca broccoli congelat are niveluri mai mari de vitamina C si luteina, si chiar de 4 ori mai mult betacaroten. Totusi, in legumele si fructele proaspete s-a gasit o contitate mai mare de polifenoli, care se crede ca lupta impotriva cancerului.

Morcovii congelati au de 3 ori mai multa luteina si de 2 ori mult betacaroten decat varianta “proaspata” de supermarket. De asemenea, in fasolea verde congelata s-au gasit niveluri de vitamina C si polifenoli cu mult mai mari decat varianta “proaspata”. Totusi, pentru fructele moi, congelarea le face sa piarda din antioxidanti.

S-a descoperit ca legumele si fructele “proaspete” petrec pana la o luna in lantul de desfacere, incepand cu producatorii, apoi en-gros si in final la magazine. In timpul acesta, s-a dovedit ca are loc o deteriorare a produsului, cu valori nutritionale sub cele ale produselor congelate.
(sursa: dailymail.co.uk)

Articole Asemanatoare

0 Comentarii
Logheaza-te sau Inregistreaza-te pentru a putea trimite mesajul.

×

Aboneaza-te la Newsletter

Dictionar Culinar

Cauta semnificatia termenilor din lexicul culinar.

Fii si tu sustinator!

Retete in imagini

Copiaza codul de mai jos pe site-ul tau:




Articole adunate de pe bloguri