Aluat danez

postat de Retete in Imagini, in Aluaturi diverse, pe 11 Iunie 2013
Aluat danez

Ingrediente

  • Drojdie proaspata: 28 g
  • Lapte: 100 ml
  • Zahar: 115 g
  • Coaja rasa de portocala: 1 portocala
  • Cardamom: 3/4 lingurita
  • Esenta de vanilie: 1 1/2 lingurita
  • Oua: 2
  • Zeama de portocala: 1 portocala
  • Faina: 450 g
  • Sare: 1 lingurita rasa
  • Unt moale: 230 g
  • Faina: 35 -40 g
  • Oua batute: 1

Specific:

  European

Timp Preparare:

  180 de minute

Portii:

  1

Complexitate:

  Mediu

Tara:

  Danemarca

Categorii:

   Aluaturi diverse
Mod de Preparare

Despre aluatul danez am aflat destul de recent. Na bine dar despre multe n-am aflat inca nici acum, asa ca nu-i mare chestie. In fine, dupa ce am aflat despre el, mi-am dorit sa-l incerc. Cand am vazut ca-i cu impachetari si pus la rece, m-am mai calmat, pentru ca astea nu-s chiar simpatiile mele. Dar in zilele astea libere mi-am adunat tot curajul din dotare si l-am incercat. L-am mai si framantat cu mana. Dupa cateva peripetii mi-a iesit o minunatie de aluat pe care am sa-l fac destul de des, pentru ca tare, tare bun e. A bobinat Herr Mitu la el, intr-o veselie.

Peripetiile au fost doar din cauza mea, in sensul ca prima impletitura am facut-o frumos pe blatul de la bucatarie, dar cand sa-l pun in tava mi s-a parut un pic complicat ( pe urma mi-am dat seama ca era vax albina, pe langa ce-am stiut sa fac dupa ), asa ca la al doilea ce m-am gandit, sa-l intind direct pe hartia de copt. Ce nu m-am gandit a fost ca se lipeste aluatul de hartie ca si cu super glue. Si cand sa-l impletesc eu, dezlipeste maica fasiile alea de hartie cum poti, ca nu lasau nicicum. M-am enervat, le-am ras cumva de acolo, si le-am trantit peste branza cu visine, le-am pictat cu putin ou si alles Gute. In final insa a fost demential de bun, mai ales cel cu visine.

Pentru aluat se face maiaua din drojdie, putin lapte si lapte cat sa o acopere. Dupa ce a crescut maiaua se toarna in mijlocul fainii, se adauga ouale si retul ingredientelor, mai putin laptele, care se tot pune treptat. Se framanta pana rezulta un aluat fin, elastic si placut la atingere. Se pune intr-o punga de nailon, se strange sa nu patrunda aerul si se baga pentru 30 min. la frigider. Se scoate apoi se lasa 30 min la temperatura camerei, apoi se intinde foaie. Se unge apoi pe 3/4 din suprafata cu untul batut cu mixerul cu faina. Apoi se ia partea neunsa cu unt si se pliaza peste cea cu unt, pana la jumatatea untului. La urmatoarea miscare se pliaza partea cu untul peste cele doua. Prima impachetare e gata. Se baga la frigider pentru 30 min, si se repeta operatiunea de 4 ori. Dupa ultima impachetare se lasa la frigider cel putin 5 ore, sau peste noapte. Eu am ales varianta a doua pentru ca altfel trebuie sa te trezesti la 5, sa poti coace seara aluatul. deci a doua zi, aluatul e gata si se poate folosi. se umple dupa preferinta, se pune in tava, se acopera, se lasa 2 ore la crescut, se unge cu ou batut ( sau galbenus ), si se coace. Eu le-am umplut cu mere, si cu branza si gem de visine.

Reteta de pe un blog american.

Tag-uri
Retete Asemanatoare
0 Comentarii
Logheaza-te sau Inregistreaza-te pentru a putea trimite mesajul.

×

Trimite-ne o reteta sau un articol scris de tine

Aboneaza-te la Newsletter

Dictionar Culinar

Cauta semnificatia termenilor din lexicul culinar.

Fii si tu sustinator!

Retete in imagini

Copiaza codul de mai jos pe site-ul tau:




Articole adunate de pe bloguri