Baclava

postat de Retete in Imagini, in Prajituri, pe 5 Iulie 2013
Baclava

Ingrediente

  • Foi de placinta: 2 pachete
  • Unt: 230 g
  • Miez de nuca: 300 g
  • Scortisoara: 2 linguri
  • Nucsoara: 1 varf cutit
  • Zahar: 40 g (pt sirop)
  • Apa plata: 300 ml
  • Zahar: 300 g
  • Miere: 5 linguri
  • Lamai: 1/2 buc

Specific:

  Arabesc

Timp Preparare:

  90 de minute

Portii:

  30

Complexitate:

  Greu

Tara:

  Turcia

Categorii:

   Prajituri
Mod de Preparare

Reteta postata in forum de Felis
Reteta de baza e de pe blogul Andreei- multumesc Andreea pentru reteta si sfaturi!
Schimbarea majora pe care am facut-o la aceasta reteta este ca am facut siropul in timp ce baclavaua era la cuptor si am pus siropul fierbinte si nu rece (asa am vazut pe filmulete la cum fac turcii baclavaua).
Nucile au fost prajite sotul putin in cuptor si pisate in prosop cu sucitorul... Intr-un castron am pus nucile pisate si le-am amestecat cu scortisoara, nucusoara si 50 gr zahar.
Am topit untul si am pregatit foile. Aici mi-am amintit sfatul de la placinta dobrogeana de a pune peste foile ramase cu care nu lucrez un prosop umed si stors bine pentru a nu se usca si crapa...
Am uns o tava rotunda, cumparata special in acea zi pentru baclava cu unt si apoi am inceput sa asez in ea foile. Cu ajutorul unei pensulei de la Michelle am intins unt topit pe suprafata fiecarei foi de placinta.
Am intins astfel 10 foi de placinta (ele au constituit baza baclavalei, acesta este unul dintre secrete, sa aiba mai multe foi la baza) a urmat apoi primul strat de nuca macinata.
Apoi alte 6 foi unse cu unt.
Din nou nuca macinata.
Inca 6 foi din cel de-al doilea pachet de foi.
Din nou nuca.
A urmat ultimul strat format din 4 foi unse cu unt, insistand cu mai mult unt pe ultima foaie, din nou un secret, bine de stiut, nu mai mult de 4 foi pe ultimul strat! Am respectat sfaturile Andreei si le-am numarat cu f mare atentie sa fie 10 +6+6+4 cu nuca intre ele.
Baclavaua astfel formata am tinut-o la frigider pentru 40 de minute, apoi am taiat-o in patratele, untul topit ramas l-am turnat peste marginile taiate ale fiecarui patratel, in felul acesta foile din interior nu se vor usca la copt.
Apoi am dat-o la cuptorul incins pentru 30 de minute, a capatat o culoare aurie tare placuta.
In acest timp am facut siropul Eu am facut siropul din cantitai duble... sa am de unde si sa nu raman fara- mai ales ca pe filmuletele turcesti am vazut la unele ca turnau siropul fierbinte in cantitate mare de se scurgea surplusul afara din tava)
Apa si zaharul le-am pus pe foc 20 de minute
Cand s-a format un sirop care a inceput sa se lege, am stors aceasta jumatate de lamaie si sucul obtinut l-am adaugat siropului
Am mai lasat sa fiarba inca 5 minute, apoi am oprit focul. Cand siropul s-a mai racit, am adaugat mierea.
Am turnat siropul fierbinte peste baclavaua abia scoasa din cuptor...
Am dat afara pe balcon sa se raceasca. Dupa ce s-a racit am dat la frigider peste noapte.
Am ornat cu fistic pisat

Tag-uri
Retete Asemanatoare
0 Comentarii
Logheaza-te sau Inregistreaza-te pentru a putea trimite mesajul.

×

Trimite-ne o reteta sau un articol scris de tine

Aboneaza-te la Newsletter

Dictionar Culinar

Cauta semnificatia termenilor din lexicul culinar.

Fii si tu sustinator!

Retete in imagini

Copiaza codul de mai jos pe site-ul tau:




Articole adunate de pe bloguri