Cozonaci cu nuca si stafide

postat de Retete in Imagini, in Cozonaci, pe 22 Iulie 2013
Cozonaci cu nuca si stafide

Ingrediente

  • Faina: 1 kg
  • Galbenus de ou: 7
  • Albusuri de ou: 4
  • Zahar: 300 g
  • Unt: 250 g
  • Ulei: 2 linguri
  • Lapte: circa 1/2 litru
  • Esenta de rom: 1 lingură
  • Esenta de vanilie: 1 lingură
  • Drojdie: 50 g
  • Sare: 1 linguriţă rasă
  • Stafide: 200gr
  • Nuci macinate: 500 g
  • Zahar: 350 g
  • Lapte: 1/2 ceaşcă

Specific:

  European

Timp Preparare:

  180 de minute

Portii:

  3-4

Complexitate:

  Greu

Tara:

  Romania

Categorii:

   Cozonaci
Mod de Preparare

Se moaie drojdia cu puţin lapte călduţ (nu trebuie să fie fierbinte deoarece drojdia se opăreşte şi nu mai creşte aluatul) şi o bucăţică de zahăr.

Se opăresc într-o oală mică 3—4 Iinguri de făină cu puţin lapte clocotit, amestecând bine să nu se facă cocoloşi.

Când s-a răcorit maiaua atât cât suferă degetul introdus în ea, se amestecă cu drojdia şi apoi se bate bine până se fac băşici mari. Se presară puţină făină, se acoperă cu un şervet şi se pune la un loc cald să crească.

In acest timp, se freacă gălbenuşurile, întâi cu sare, ca să-se închidă la culoare, apoi cu zahărul pisat sau dacă este tos, cernut printr-o sită fină şi turnat câte puţin peste gălbenuşuri. Se freacă bine până ce se fac ca o cremă spumoasă

Cand plămădeala a crescut destul, se toarnă peste restul de făină cernută într-o covată şi ţinută la cald, se amestecă adăugând gălbenuşurile, puţin lapte călduţ şi albuşurile bătute spumă. Se frământă cel puţin o jumătate de oră(eu mereu il framant maxim 15-20 de min si mai nou in masina de paine) aducând aluatul de pe margini spre mijloc.

Se pune uleiul, romul, puţin câte puţin, untul topit, cald, iar dacă aluatul pare prea tare, se mai adaugă puţin lapte călduţ. Se adună aluatul în covată, se acoperă cu o faţă de masă, se aşază la cald, departe de uşă sau de fereastră, şi se lasă să crească circa două trei, ore.

Când a crescut destul, se unge mâna cu unt, se iau bucăţi din el se intinde pe masa presarata cu faina si se pune

Umplutura:
500 g nuci măcinate
200gr stafide
350 g zahăr pisat,
1/2 ceaşcă lapte
albushurile de la ouale ramase de la aluat

Se amestecă nucile trecute prin maşină cu zahărul pisat şi cu un vârf de linguriţă de sare.albushurile bautute spuma, stafidele Se opăreşte cu 1/2 ceaşcă de lapte clocotit şi se freacă până se face pasta potrivit de consistentă (dacă este necesar, se mai adaugă lapte, dar cu grijă, deoarece pasta devine uşor prea moale

Sau se poti umple doar cu stafide, bucati de rahat sau lasati simpli

Se ruleaza aluatul cu umplutura si se pune in forma unsa cu unt, se ung cu ou, se pune deasupra zahar grunjos, se pun 1/2 de nuci din loc in loc si se mai lasa la crescut in forme inca 30 de min apoi se pun la cuptorul preincalzit pentru 45-60 min

Reteta în Imagini
Retete Asemanatoare
0 Comentarii
Logheaza-te sau Inregistreaza-te pentru a putea trimite mesajul.

×

Trimite-ne o reteta sau un articol scris de tine

Aboneaza-te la Newsletter

Dictionar Culinar

Cauta semnificatia termenilor din lexicul culinar.

Fii si tu sustinator!

Retete in imagini

Copiaza codul de mai jos pe site-ul tau:




Articole adunate de pe bloguri