Cozonaci Gabi Cara

postat de Retete in Imagini, in Cozonaci, pe 22 Iulie 2013
Cozonaci Gabi Cara

Ingrediente

  • Faina: 1kg
  • Drojdie proaspata: 50g
  • Zahar: 300 g
  • Lapte: 500ml
  • Unt topit sau ulei: 200g
  • Galbenus de ou: 5
  • Sare: 1 lingurita rasa
  • Coaja de lamaie: putin
  • Esenta de rom: putin
  • Esenta de vanilie: putin
  • Cacao: 3-4 linguri
  • Zahar: 2-3 linguri

Specific:

  European

Timp Preparare:

  210 de minute

Portii:

  1

Complexitate:

  Greu

Tara:

  Romania

Categorii:

   Cozonaci
Mod de Preparare

Reteta este de pe culinar (gabi cara) am facut-o de multe ori, ies nemaipomeniti de pufosi, aluatul in straturi, ce mai, un deliciu; toate ingredientele trebuie sa fie cel putin la temperatura camerei (scoase cu o seara dinainte din frigider);

Procedeu; eu il framant in masina de paine, pun laptele caldut, grasimea, galbenusurile, zaharul, sarea, aromele, faina (cernuta ) si drojdia si las pe fromgarmul de framantat+ crescut(doar framantat il las); scot aluatl din masina il pun la crescut il loc caldut, sa nu fie curent;

Pun si explicatiile lui gabi cu privire la prodeceul de executie
- intr-un castron mai mare cern restul de faina, de doua ori, asa, ca sa fie faina mai pufoasa (care se tine de cu seara la cald)
- incalzesc laptele in care dizolv zaharul si vanilia
- maiaua o fac din drojdie cu putina faina si cateva linguri din laptele preparat deja, care nu trebuie sa fie fierbinte
presar peste maia o mana de faina si o las la loc cald, vreme 10-15 minute, ca sa creasca, pana se "crapa faina"
- galbenusurile le frec cu sare, coaja de lamaie si portocala
- adaug maiaua, restul de lapte caldut si galbenusurile frecate bine
amestec cu mana si incep sa framant usurel, ajutandu-ma de grasimea care trebuie sa fie calduta
pe masura ce aluatul se leaga, inmoi mana in grasime, nu o torn in aluat, pana ce o incorporez pe toata
- framant bine, vreme de 30 minute, impaturind aluatul, laundu-l la pumni si cand se supara, il iau in mana si apoi il trantesc de castron, pana ii trece
- acopar castronul cu un servet si il pun la crescut, in loc cald si ferit de curent, cam o ora si jumatate
- iau aluatul crescut si il impart in doua pentru cei doi cozonaci
- mai impart fiecare jumatate iar in doua
- intind doua foi pe o pelicula fina de ulei (in forma mai mult dreptungiulara)

Le umplu si ii rulez
Apoi impletesc cate doua
Ii mail as in tavi a crescut, vreme de 40 de minute
Ii ung cu galbenus de ou amestecat cu lapte, pt o fata faina
Ii mai presar cu zahar, mac, susan
Ii coc in tavi tapetate cu hartie de copt la 180 g, cam 40-45 minute;

Cozonacul pus la crescut in tavi il pun in cuptorul preincalzit; creste mai repede si mai frumos; daca tavile sunt negre, se coace in fix 40 min la 180C

Reteta postata in forum de anasia

Reteta în Imagini
Retete Asemanatoare
0 Comentarii
Logheaza-te sau Inregistreaza-te pentru a putea trimite mesajul.

×

Trimite-ne o reteta sau un articol scris de tine

Aboneaza-te la Newsletter

Dictionar Culinar

Cauta semnificatia termenilor din lexicul culinar.

Fii si tu sustinator!

Retete in imagini

Copiaza codul de mai jos pe site-ul tau:




Articole adunate de pe bloguri