Paine cu faina de gris - Semolina flour

postat de Retete in Imagini, in Paine de casa, pe 18 Iulie 2013
Paine cu faina de gris - Semolina flour

Ingrediente

  • Faina semolina: 250 gr
  • Apa calda: 150 gr
  • Drojdie proaspata: 3 gr
  • Faina semolina: 250 gr
  • Apa calda: 150 gr
  • Drojdie proaspata: 5 gr
  • Sirop de drojdii: 1 lg (optional) sau miere
  • Sare: 10 gr

Specific:

  European

Timp Preparare:

  180 de minute

Portii:

  1-2

Complexitate:

  Mediu

Tara:

  Romania

Categorii:

   Paine de casa
Mod de Preparare

Reteta o am de pe blogul Danelutei -Preparam si mancam @};-

Pentru Maia sau biga cum i se mai spune
250 gr faina semolina
150 gr de apa calduta
3 gr drojdie proaspata sau 1 g de drojdie uscata

Pentru Aluat
250 gr faina semolina
150 gr apa calduta
5 gr drojdie proaspata sau 2,5 g drojdie uscata
1 lg de sirop de drojdii (optional, scopul acestuia este sa indulceasca painea) eu am pus miere ca altceva n-am :)
10 gr sare

Preparare Maia:
Faina, apa si drojdia se framanta cu mixerul 5 minute.
se pune intr-un castron uns cu putin ulei si acoperit cu folie timp de 14-16 ore la temperatura camerei. (il puteti face seara iar a doua zi sa va apucati de paine) eu nu l-am lasat atata timp tocmai din lilpsa acestuia din urma :)

Preparare aluat:
Apa si drojdia se pun intr-un caston si se amesteca bine
Maiaua se adauga bucata cu bucata iar apoi adaugam faina si siropul de drojdii(mierea in cazul meu) Aluatul se framanta cu mana sau in masina de paine 5 minute iar abia dupa adaugam sarea. Aluatul se framanta inca 5 minute.

Aluatul se pune intr-un vas uns cu putin ulei, se intoarce o singura data ca aluatul sa fie uns pe ambele parti. Se acopera cu folie si se lasa timp de 45-75 de min. pana isi dubleaza volumul.

La expirarea timpului il rasturnam pe masa de lucru (usor unsa cu ulei),
facem o foaie cu mana nu cu sucitorul , nu-l "bruscati" prea tare :) doar din 3-4 miscari

Din aluat facem repede o minge. Aluatul se lasa pt 10 minute sa se odihneasca.
Dupa, scoatem aluatul si facem o minge din el iar aceasta o punem intr-un prosop pudrat cu faina ( prosopul il pudram si il punem intr-un castron

Se acopera si se lasa pentru 60 de min sa creasca.
Cuptorul se preincalzeste la 230 de grade iar in ultimele 15 min de preincalzire punem un vas cu apa ferbinte.

Pe o tava cu hartie de copt si presarat cu faina rasturnam usor aluatul.
Aluatul il taiem cu un cutit ascutit si tava cu painea se da la cuptor si inchidem direct usa cuptorului. Dupa 2 minute deschidem usa cuptorului si stropim painea si paretii cuptorului cu apa calduta, inchidem.

Dupa 20 de min temperatura cuptorului o coboram la 200 grade si scoatem vasul cu apa din cuptor. Painea o mai coacem pentru 15-20 de min pana se rumeneste bine.

Painea se lasa sa se raceasca pe un grilaj, iar dupa o putem taia

Tag-uri
Retete Asemanatoare
0 Comentarii
Logheaza-te sau Inregistreaza-te pentru a putea trimite mesajul.

×

Trimite-ne o reteta sau un articol scris de tine

Aboneaza-te la Newsletter

Dictionar Culinar

Cauta semnificatia termenilor din lexicul culinar.

Fii si tu sustinator!

Retete in imagini

Copiaza codul de mai jos pe site-ul tau:




Articole adunate de pe bloguri