Rata Peking

postat de Retete in Imagini, in Fripturi, pe 15 Iulie 2013
Rata Peking

Ingrediente

  • Rata: 1 rata de aprox. 2 kg
  • Apa: 2 l
  • Sare: 1 lingura
  • Miere: 5 linguri
  • Sherry: 150 ml
  • Sare: 1 lingura
  • Amidon: 1 lingura
  • Ghimbir: 1/2 lingurita
  • Castraveti: 2-3
  • Ceapa verde: 1 legatura

Specific:

  Asiatic

Timp Preparare:

  150 de minute

Portii:

  5-6

Complexitate:

  Mediu

Tara:

  China

Categorii:

   Fripturi
Mod de Preparare

Ingrediente
- 1 rata de aprox. 2 kg
- 2 l apa
- 1 lingura de sare

Pentru sosul marinat:
- 5 linguri de miere
- 150 ml sherry
- 1 lingura sare
- 1 lingura amidon (eu nu am pus ca nu aveam)
- 1/2 lingurita ghimbir tocat (eu l-am dat pe razatoarea mica, ca sa-si lase mai multa aroma)

Pentru servire:
- 2-3 castraveti cruzi, taiati felii
- 1 legatura ceapa verde (eu am folosit 2)
- sos la alegere Mango Chutney, prune sau Hoi Sin
- clatite chinezesti (eu am cumparat Wrap pentru shaorma)

Se curata rata bine de eventualele resturi de pene de sub aripi si i se taie varfurile aripilor. Se pun la fiert cei 2 l de apa cu sarea. Cand apa a inceput sa fiarba se pune rata si se fierbe timp de 3 minute. Daca rata nu a fost in intregime acoperita de apa, se intoarce dupa 1,5 minute, astfel ca partea ramasa afara sa poata fierbe si ea. Dupa ce au trecut cele 3 minute, se lasa la scurs pana a doua zi dimineata. (Nu am facut poze la aceasta etapa).

A doua zi se pregateste sosul marinat astfel: sherry-ul se incalzeste si se toarna peste miere pana cand mierea s-a topit. Se adauga sarea, amidonul si ghimbirul. Se amesteca bine pana se dizolva sarea si amidonul. Se pune rata intr-un vas suficient de mare ca sa o puteti intoarce cu usurinta de pe o parte pe cealalta (eu am folosit ligheanul in care framant aluatul de cozonaci, e cel mai mare vas pe care-l am ). Se freaca bine de tot rata pe toate partile cu sosul marinat si se toarna putin sos si in interiorul ratei. Apoi se toarna restul de sos in vasul respectiv. Lasati rata in acel sos cate 10 minute pe fiecare parte, timp de o ora

Dupa ce s-a marinat bine, lasati rata la uscat pe un gratar timp de 6 ore. Se poate folosi chiar si un ventilator pentru a se usca mai bine.

Dupa 6 ore se preincalzeste cuptorul la 200 de grade si se pune jos de tot o tava cu apa si ulei. Apoi se pune rata pe un gratar sau rotisor (daca aveti) si se da cuptorul la 180 de grade.

Se lasa la cuptor timp de 30 de minute cu pieptul in sus, apoi 45 de minute cu pieptul in jos, dupa care inca 30 de minute cu pieptul in sus.
Dupa aceea se scoate si se taie fasii

Se aseaza fasiile de carne pe foile de clatite (wrapuri) impreuna cu ceapa tocata, feliile de castraveti si sosul Mango Chtuney, Hoi Sin sau de prune.

Sugestii:
- eu am respectat reteta cu sfintenie, mai putin treaba cu amidonul.
- sosul Mango Chutney dulce noua ni s-a parut cam gretos in combinatie cu rata, mai ales ca nici ceapa nu era absolut deloc iute. Asa ca eu recomand, pentru cine suporta, un sos putin picant, ca sa nu fie prea lesinos

Reteta postata in forum de anangel_lexi
Reteta am luat-o de pe site-ul all-food.ro

Reteta în Imagini
Retete Asemanatoare
0 Comentarii
Logheaza-te sau Inregistreaza-te pentru a putea trimite mesajul.

×

Trimite-ne o reteta sau un articol scris de tine

Aboneaza-te la Newsletter

Dictionar Culinar

Cauta semnificatia termenilor din lexicul culinar.

Fii si tu sustinator!

Retete in imagini

Copiaza codul de mai jos pe site-ul tau:




Articole adunate de pe bloguri