Tort aniversar

postat de Retete in Imagini, in Torturi, pe 29 August 2013
Tort aniversar

Ingrediente

  • Oua: 4 bucati - blat
  • Apa rece: 4 linguri - blat
  • Faina: 200 g- blat
  • Zahar: 200 g- blat
  • Zahar vanilat : 1 plic- blat
  • Praf de copt: 1 plic- blat
  • Zahar: 5-6 linguri - sirop
  • Apa: 500-600 ml- sirop
  • Esenta de rom: 1 fiola- sirop
  • Cocos: 100g - mousse de cocos
  • Zahar: 4 linguri- mousse de cocos
  • Lapte: 360 ml- mousse de cocos
  • Amidon: 3 lingurite- mousse de cocos
  • Apa rece: 3 linguri- mousse de cocos
  • Smantana pentru frisca: 270 ml- mousse de cocos
  • Lichior de cocos: 3 linguri- mousse de cocos
  • Gelatina: 15 g- mousse de cocos

Specific:

  European

Timp Preparare:

  60 de minute

Portii:

  4

Complexitate:

  Mediu

Tara:

  Romania

Categorii:

   Torturi
Mod de Preparare

Reteta postata in forum de anasia

fiindca a fost dubla aniversare, m-am gandit la un tort cu ce ne place noua mai mult: nuca de cocos, zmeura si ciocolata.....tava de tort are diametrul de 20 cm, dar compoztitia, cremele ar merge mai bine pt un blat de 24 cm; al meu a iesit f inalt, datorita cremelor , dar si a blatului crescut;
ingrediente
blat:
4 oua
4 linguri de apa rece
200 g faina
200 g zahar
1 zahar vanilat
1 praf de copt
se pune cuptorul sa se incalzeasca la 180C; ouale se separa; albusurile se bat spuma cu zaharul(si cel vanilat) si apa (puse un pic cate un pic), pana se dizolva zaharul; daca nu se topeste de tot, nu-i bai....; se adauga apoi galbenusurile pe rand si la sfarsit faina cu praful de copt; se pune in tava unsa cu unt, la cuptor pt 30-40 min (depinde de tava; daca este neagra , cam 30, daca este de aluminiu, 40 min); oricum, cand este gata, se vad marginile cum se desprind de tava; se lasa sa se raceasca, apoi se taie in 3 parti;
sirop:
5-6 lingur de zahar
500-600 ml apa
1 fiola esenta de rom
zaharul se caramelizeaza, se adauga apa, se tine pe foc pana la dizolvarea caramelului ; se adauga la sfarsit esenta; siropul se raceste, apoi se pune intrun recipient special, daca nu aveti, o sticla de kechup este f buna, astfel siropul se distribuie uniform pe blat (o idee preluata dupa adriana nicoleta-culinar);

crema1 mousse de cocos (cristina k-blog)-am facut-o de multe ori, este o crema delicioasa, usor de facut....
1 plic cocos razuit (100g sau putin mai mult)
4 linguri pline cu zahar
360 ml lapte
3 lingurite amidon
3+3 linguri apa rece
270 ml smantana pt frisca (sau frisca lichida, eu asa am folosit)
3 linguri lichior de cocos (n-am avut, asa ca n-am pus)
15 g gelatina (de obicei atat puneam , dar acum am pus doar 12 g si e iesit excelent, cred ca si cu 10 ies f bine)
laptele se pune la incalzit. amidonul se dizolva in 3 linguri de apa rece si se pune apoi peste laptele fierbinte; se fierbe la bain-marie pana se ingroasa, se da deoparte si se pune cocosul razuit si lichiorul , daca aveti;
gelatina se inmoaie in cele 3 linguri de lapte rece, apoi se pune sa se dizolve si se adauga peste crema de lapte si cocos; se amesteca bine si se lasa la racit; frisca (de data asta am pus numai 250 g) se bate si se adauga poeste crema racita;
in tava de copt se pune folie alimentara, apoi partea de jos a blatului taiat(pt ca la rasturnare asta va fi partea de sus, mai nivelata si mai frumoasa), se insiropeaza si se pune crema; se da la frigider;

crema 2 mousse de zmeura dupa reteta proprie...
zmeura (in jur de 370-400g cu tot cu sucul rezultat)
5-6 linguri de zahar (sau dupa preferinta)
50 g cioco cu lapte de calitate (data viitoare nu mai pun, i-a schimbat culoarea)
250 g frisca batuta
7-8 g gelatina
am avut in cong zmeura din productie proprie,; de dezgheata, se pune pe foc cat sa se topeasca zaharul, apoi se paseaza cu mixerul; cine nu suporta semintele, poate da prin sita crema;gelatina se hidrateaza (in sucul rece de la zmeura sau apa), se dizolva si se adauga la crema; se lasa la racit, apoi se amesteca cu frisca batuta;
se scoate tortul din frigider se pune al doilea blat, de insiropeaza, se pune crema de zmeura, ultimul blat, se insiropeaza(mai puin de data asta), se acopera cu folie si se tine la frigider peste noapte sau minim, cateva ore;
decorare:
decoratiunile le-am facut din ciocolata amara amestecata cu ciocolata de lapte si ciocolata alba; inimioarele mici si grilajele le-am desenat pe hartie de copt si le-am pus la frigider sa se intareasca; inimioarele mari:am topitciocolata la bain marie apoi am turnat in forme de plastic de inima si le-am pus la congelator (ca sa aiba sustinere, am pus si betisoare de plastic inauntru);
deasupra tortului am facut un ganache de ciocolata alba (250 g cioco cu aproximativ 200g frisca)

Reteta în Imagini
Tag-uri
Retete Asemanatoare
0 Comentarii
Logheaza-te sau Inregistreaza-te pentru a putea trimite mesajul.

×

Trimite-ne o reteta sau un articol scris de tine

Aboneaza-te la Newsletter

Dictionar Culinar

Cauta semnificatia termenilor din lexicul culinar.

Fii si tu sustinator!

Retete in imagini

Copiaza codul de mai jos pe site-ul tau:




Articole adunate de pe bloguri