Tort cu mandarine si iaurt

postat de Retete in Imagini, in Torturi, pe 30 August 2013
Tort cu mandarine si iaurt

Ingrediente

  • Faina: 150 g - pentru aluat
  • Cacao: 30 g - pentru aluat
  • Zahar vanilat : 1 plic - pentru aluat
  • Galbenus de ou: 1 bucata- pentru aluat
  • Unt: 125 g- pentru aluat
  • Sare: putina- pentru aluat
  • Oua: 4 bucati - pandispan
  • Zahar: 125 g - pandispan
  • Zahar vanilat : 1 plic- pandispan
  • Coaja de portocala: dupa gust- pandispan
  • Sare: putina - pandispan
  • Faina: 75 g - pandispan
  • Cacao: 40 g - pandispan
  • Amidon: 40 g - pandispan
  • Praf de copt: 2 lingurite- pandispan
  • Mandarine: 300 g - umplutura
  • Iaurt natural: 450 g- umplutura
  • Zahar: 2 linguri - umplutura
  • Suc de portocale: 100 ml - umplutura
  • Frisca: 200 g- umplutura
  • Gelatina: cat este necesar- umplutura
  • Zahar vanilat : 1 plic - umplutura
  • Dulceata de portocale: cat este necesar- umplutura
  • Zeama de mandarine: pentru sirop
  • Nutella: 3-4 linguri
  • Frisca: 200 ml - pentru ornat
  • Fulgi de ciocolata: pentru ornat
  • Zahar pudra: pentru ornat
  • Suc de portocale: pentru ornat
  • Martipan: pentru ornat

Specific:

  European

Timp Preparare:

  60 de minute

Portii:

  8-10

Complexitate:

  Mediu

Tara:

  Romania

Categorii:

   Torturi
Mod de Preparare

Reteta postata in forum de Micul

Tortul ales de mine sa fie pentru Paste 2010, a fost unul cu iaurt dintr-o revista foarte veche " numai pentru tine ", cred ca una din primele reviste de bucatarie aparuta in Romania.O tot mutam dintr-un loc in altul, pentru ca de curioasa eram curioasa sa-l fac, dar numai nu-i venea randul.Am impuscat doi iepuri dintr-o lovitura, am scapat si de revista, ca in rest ce m-a interesat am facut, si am dat de un tort minunat.Lucica ( mami ) a spus ca e cel mai bun tort facut de mine.Poate ca ei i s-a parut cel mai bun si pentru ca l-am facut cu agartine si nu cu gelatina animala, ea avand probleme de la aia animala, ca si mine de altfel.Interesant a fost ca am citit intr-o brosura de la Calivita, la alimentatia pe grupe sanguine, ca grupa A II nu tolereaza gelatina animala.Inutil sa va mai spun ca si eu si Lucica avem AII.Dar poate e doar o coincidenta.
Pentru aluatul fraged, se amesteca toate ingredientele, se formeaza o bila, se inveleste in folie transparenta si se baga la frigider pentru cel putin 30 min.
Intre timp se face pandispanul.Se bat albusurile cu zaharul, se adauga galbenusurile unul cate unul, iar apoi amestecul de faina, amidon, cacao, praf de copt si coaja de portocala.Se toarna in forma cu baza detasabila si se coace pana trece testul scobitorii.Rece se taie pe doua nivele.Se scoate aluatul fraged din frigider si se imparte in doua.Se intind doua foi de marimea tavii in care s-a copt pandispanul.Se inteapa cu furculita si coc cele doua foi, una intreaga, iar cealalta se taie in opt felii.
Pt. crema se taie feliile de mandarine in doua si se scurg.Se amesteca iaurtul cu zahar si zahar vanilat.Agartine se topeste in sucul de portocale, si se pune pe foc.Se fierbe cel putin 2 min.Se adauga apoi la amestecul de iaurt, iar pe urma pe pun si mandarinele.Ultima se adauga frisca batuta.
Pentru sirop se pune pe foc nutella cu zeama de mandarine, pana se topeste ciocolata, apoi se raceste.
Pt. asablarea tortului se pune o foaie de pandispan in forma cu baza detasabila si se insiropeaza.Se pune 1/2 din cantitatea de crema si se acopera cu blatul intreg de aluat fraged.Acesta se unge cu gem de portocale si peste el se pune a doua foaie de pandispan.Se insiropeaza si aceasta.Eu o insiropez inainte de a o pune, dar puteti face cum vi se pare mai usor.Se pune a doua 1/2 de crema si se baga la frigider pana se intareste crema.Marginile tortului se imbraca in frisca si fulgi de ciocolata, iar deasupra se orneaza cu triunghiurile de aluat fraged.
Pentru ornatul triunghiurilor se freaca zaharul praf cu suc de portocale si se glazureaza triunghiurile.Din martipanul colorat maro, se taie forme de iepurasi si se aplica pe triunghiuri.Eu nu am avut martipan, nici forma de iepuras sau altceva animal de paste, asa ca din aluatul fraged, am decupat eu cu mana fara sablon ( se vede bine ) forme de oua, despre care domnul Mitu a spus ca-s romburi.Zahar praf cumparat nu am avut si nici nu era foarte colorat sucul meu, de asta glazura a iesit transparenta si nu mata.Mata ar fi aratat mult mai bine.
Ingredientele pentru aluatul fraged

Bila infasurata in folie transparenta, gata de pus in frigider.

Pandispanul l-am facut putin altfel decat in reteta.Il fac cand cum imi vine.
Galbenusurile se bat cu jumatate din cantitaea de zahar, cu vanilia si cu sarea

In galbenusuri se cerne amestecul de faina, amidon, cacao, praf de copt, si se adauga coaja de portocale.

Separat se bat albusurile cu cealaltate din cantitatea de zahar si se adauga la galbenusuri.Eu " sacrific " intai doua linguri de albus, care il
amestec constiincios cu galbenusurile, ca sa le inmoi, dupa care, adaug cu grija restul de albus si amestec de sus in jos

Aluatul turnat in forma gata de cuptor.Eu ung tava cu unt si o bag la frigider pentru zece minute apoi o scot si presar faina, in felul asta nu se lipeste mai multa faina decat trebuie.

La aluatul fraged au am facut din putin mai mare cantitate pentru ca nu aveam martipan si am facut " ouale " din acest aluat.Dar si din aluatul cantiate normala era ok, nu trebuie pus mai mult, daca nu decpati figuri mari din el.
Foaia de aluat fraged intreaga

Retete Asemanatoare
0 Comentarii
Logheaza-te sau Inregistreaza-te pentru a putea trimite mesajul.

×

Trimite-ne o reteta sau un articol scris de tine

Aboneaza-te la Newsletter

Dictionar Culinar

Cauta semnificatia termenilor din lexicul culinar.

Fii si tu sustinator!

Retete in imagini

Copiaza codul de mai jos pe site-ul tau:




Articole adunate de pe bloguri