Tort Hennessy - de cafea si crema de coniac

postat de Retete in Imagini, in Torturi, pe 30 August 2013
Tort Hennessy - de cafea si crema de coniac

Ingrediente

  • Oua: 8 bucati - blat
  • Zahar: 1 cana - blat
  • Cafea concentrata: 100ml - blat
  • Unt: 200 g - blat
  • Faina: 2 cani - blat
  • Praf de copt: 1 plic - blat
  • Esenta de rom: 1 sticluta - blat
  • Cafea espresso: 1 bucata - sirop
  • Zahar: 3 linguri- sirop
  • Lapte praf: 1 lingura- sirop
  • Coniac hennessy: 2 linguri- sirop
  • Coniac hennessy: 150 ml - crema
  • Oua: 3 bucati- crema
  • Faina: 100g- crema
  • Zahar pudra: 4 linguri- crema
  • Ciocolata: 50 g- crema
  • Unt: 250 g- crema
  • Cacao: 100g- crema
  • Lapte: 300 ml - crema
  • Ciocolata amaruie: 200g - glazura
  • Zahar: 200g - glazura
  • Cafea concentrata: 100 ml - glazura
  • Glazura alba: 1 tub - pt ornat
  • Ciocolata alba: pt ornat
  • Boabe de cafea: 1 pachet- pt ornat
  • Unt: 100g- pt ornat

Specific:

  Universal

Timp Preparare:

  60 de minute

Portii:

  8-10

Complexitate:

  Mediu

Tara:

  Romania

Categorii:

   Torturi
Mod de Preparare

Reteta postata in forum de liana10

1. Separi albusurile de galbenusuri.
2.Bati albusurile spuma tare- eu adaug cativa stropi de otet, adaugi zaharul si continui sa bati pana cand acesta se topeste. Eu macin zaharul intotdeauna si folosesc zahar praf, ca am stricat vreo 3 mixere de-a lungul anilor...;-(
3.Adaugi galbenusurile unul cate unul, adaugi cafeaua,-eu am pus cafea espresso tare, nu concentrata... untul topit rece, esenta de rom-o fiola mica de la Dr. Oetker- si faina proaspat cernuta cu praful de copt. Si a iesit atat de galben blatul, incat am fost nevoita sa mai adaug cel putin 100 g de cacao...

4.Ungi o forma de tort cu diametrul de 26 cm cu ulei/margarina si o tapetezi cu faina. Eu am pus hartie de copt doar pe fundul-ups! tavii.

5.Torni compozitia si lasi la cuptor 45 de minute.

A iesit enorm!!!L-am taiat in 5,

imaginati-va, n-am avut niciodata un blat atat de mare. Partea cu bulbuci de deasupra am inlaturat-o. Apoi, am insiropat fiecare cerc de tort cu cafea espresso imbunatatita cu 2 linguri de coniac.
De asta nu i-am mai spus sotului meu, ca turba, nu alta!ha,ha,ha!

Prepararea cremei:

1. Bate ouale cu zaharul pudra. Adauga faina proaspat cernuta, cacaua si ciocolata rasa...niste oua de cioco de la Pasti, hi,hi,hi...

2. Toarna coniacul si laptele fierbinte. Lasa pe foc, amestecand energic, pana se ingroasa. Dupa ce s-a racorit, incorporeaza untul frecat spuma.
Aici am avut o dilema, deoarece in revista scria 50g unt, ceea ce mi se parea infim, fata de cat de budincoasa a iesit crema. Dar, avand experienta din lecturarea atator retete,hi,hi,hi! mi-am zis ca e o greseala si le-a scapat 2 din fata, deci 250 g, un pachet de margarina am pus dupa ce l-am facut spuma si l-am pus in crema racita.

apoi am impartit crema in patru, dar de fapt a trebuit in cinci, pt. ca peste cinci cercuri de blat am pus crema...important e ca mi-a ajuns.

Prepararea glazurii:

1. Intr-o craticioara, amesteci cafeaua concentrata cu zaharul, untul si ciocolata de menaj rasa. Eu am folosit 2 ciocolati amarui Kandia si nu le-am mai ras, le-am rupt in bucati.

O pui pe foc si amesteci continuu pana se leaga. Iei de pe foc, lasi putin sa se raceasca si o torni peste prajitura.
Sufletul, ca a fost apa, nu alta...am adaugat repede 3 plicuri de ciocolata calda, noroc ca aveam, si astfel s-a mai ingrosat si a aratat a glazura. Si desi tortul a fost enorm, glazura a iesit mult prea multa, mi-a mai ramas jumatate din toata cantitatea..

cred ca o singura tableta de ciocolata ajungea si injumatatite si celelalte ingrediente. Acum, tb sa mai fac o prajitura, ca sa folosesc glazura ramasa, of, of, mai, mai...

Ornarea:

Am facut blatul intr-o seara, a doua seara am facut crema si dupa ce l-am lasat 3-4h la frigider, am facut si glazura...seara tarziu, cred ca era miezul noptii. Apoi, dimineata, lejer dupa 11h l-am ornat.
Am gasit in Real Creioane pt. decor de la Dr. Oetker asa ca mi-a fost de real folos tubul alb, pe care l-am lasat 3 min. in apa fierbinte.
Am trasat linii drepte de sus pana jos pe toata suprafata tortului, apoi linii verticale, in asa fel incat sa-mi dea niste romburi.
Intr-un magazin de cartier am gasit un pliculet cu ciocolata alba maruntita, bucatele asa mai patratoase, nu stiu daca am dat vreo 3 lei pe el.
Am presarat bucatelele de cioco alba pe toata suprafata tortului.
Apoi, punga cu boabele de cafea de ciocolata amaruie tot in Real am gasi-o si a costat aproape 11 ron pachetul de 250 g. Erau si boabe de ciocolata cu lapte, dar am zis ca daca-i tort de cafea, atunci tb sa fie negru!

Am golit tot pachetul si inca mi-ar mai fi trebuit, ca n-am terminat toata bordura tortului,mi-a mai ramas un spatiu gol cam de vreo 2 degete. Ca a trebuit sa presar si pe suprafata tortului cateva boabe, acolo...

Reteta în Imagini
Retete Asemanatoare
0 Comentarii
Logheaza-te sau Inregistreaza-te pentru a putea trimite mesajul.

×

Trimite-ne o reteta sau un articol scris de tine

Aboneaza-te la Newsletter

Dictionar Culinar

Cauta semnificatia termenilor din lexicul culinar.

Fii si tu sustinator!

Retete in imagini

Copiaza codul de mai jos pe site-ul tau:




Articole adunate de pe bloguri