Somnul de dupa-amiaza

postat de Administrator, in Sanatate, pe 25 Septembrie 2013
Somnul de dupa-amiaza

Exista impresia generala ca celebra zicala “sa trag un pui de somn” dupa-amiaza, poate ajuta creierul sa se odihneasca si sa lucreze mai bine in restul zilei. Dar acest obicei poate creste riscul de diabet zaharat de tip 2, dupa cum spune un nou studiu al Universitatii de Stiinta si Tehnologie din Huazhong, China.

Studiul a urmarit 27.000 de barbati si femei in varsta de 45 de ani sau mai mult. Aproape 70% dintre voluntari “au tras un pui de somn” regulat, dupa-amiaza. Pe timpul cercetarii, s-a descoperit ca valorile glicemiei au fost mai mari in randul celor care au mentinut aceasta practica. Cercetatorii au descoperit ca daca dormi intre 30 min si o ora poti creste sansele de a te imbolnavi de diabet de tip 2. 40% dintre ei au avut, de asemenea, tensiune arteriala ridicata, comparativ cu 33 la suta dintre cei care nu au dormit dupa-amiezele, iar 24% au avut nivel crescut de colesterol, comparativ cu 19% dintre participantii care nu au dormit dupa-amiezele.

Potrivit autorilor, faptul ca dormi dupa-amiezele inseamna mai putin timp pentru o activitate fizica. O alta ipoteza este ca acel “pui de somn” poate perturba ceasul intern al organismului si expune astfel corpul la niveluri mari ridicate de cortizol, hormonul stresului. Oamenii de stiinta sustin ca aceste rezultate sunt in contradictoriu cu cele ale altor studii recente, care arata ca dormitul dupa-amiaza poate fi benefic pentru creier si reduce riscul de infarct miocardic si accident vascular cerebral. Cercetatorii spun ca aceste studii se completeaza, spunand ca este important sa se gaseasca momentul potrivit pentru un “un pui de somn” si de catre persoanele cu factori de risc pentru bolile enumerate mai sus, pentru a beneficia intr-adevar de acest obicei de a dormi dupa-amiezele.
(Sursa: uol.com.br)

Tag-uri

Articole Asemanatoare

0 Comentarii
Logheaza-te sau Inregistreaza-te pentru a putea trimite mesajul.

×

Aboneaza-te la Newsletter

Dictionar Culinar

Cauta semnificatia termenilor din lexicul culinar.

Fii si tu sustinator!

Retete in imagini

Copiaza codul de mai jos pe site-ul tau:
Articole adunate de pe bloguri