Somonul – alimentaţie sănătoasă?

postat de Retete in Imagini, in Retete, pe 17 Iulie 2013
Somonul – alimentaţie sănătoasă?

Din ce în ce mai prezent pe masa românilor, somonul este de obicei tratat ca un aliat atunci când vine vorba de alimentaţie sănătoasă. Pe langa faptul ca este o bună sursă de proteine, este un peşte bogat în omega 3, care îmbunătăţeşte starea de spirit şi previne bolile cardiovasculare, Alzheimer şi depresia, potrivit experților. Cu toate acestea, proprietățile somonului sălbatic - peşte crescut într-un mediu natural - sunt diferite de somonul crescut în captivitate, așa cum se consumă în România.

De obicei, somonii de pe coastele naturale ale Atlanticului de Nord și Pacific, născuți în apă dulce, migrează spre ocean și revin în apă dulce pentru a se reproduce. Aceste animale sunt intens produse în acvacultură (agricultura organismelor acvatice în captivitate) în multe părți ale lumii, ca lacurile din America de Nord, Scandinavia și lacurile din Chile.

Prezența de Omega-3

Principalul punct în care diferă somonul sălbatic de cel crescut în captivitate, este prezenţa acidului gras Omega 3. Somon sălbatic este, în esență carnivor, hrănindu-se, printre altele, şi cu alge marine și fitoplancton, bogate în Omega 3. În schimb, același pește crescut în captivitate este hrănit cu hrană care nu are acest acid gras.

Somonul transformă și stochează Omega 3 din ce mănâncă, dar nu are capacitatea de a sintetiza. Prin urmare, numai somonul prins în mediul lui natural are Omega 3.

Pigmentare artificială

Un alt detaliu este că somonul de crescătorie este colorat artificial. Culoarea caracteristică a somonului este o reflectare a tipului de hrană consumat în timpul creșterii lor. Somonului de crescătorie, pentru obține aceeași culoare ca somonul crescut în sălbăticie (care se hrănește în principal cu alți pești, crustacee mici și alge), i se adaugă în alimentaţie carotenoide alimentare, cum ar fi astaxantin și cantaxantina.

Principala sursă a acestor carotenoizi este alga de apă dulce Haemococcus pluvialis. Consumul excesiv de acești pigmenți poate provoca intoxicații și alergii.

În 2004, revista Science a publicat un studiu coordonat de Universitatea de Stat din New York, Albany (Statele Unite ale Americii), care a susținut că somonul de crescătorie este o amenințare pentru sănătate, deoarece aceşti pigmenti sunt cancerigeni. Potrivit raportului realizat de oamenii de ştiinţă americani şi canadieni, două tone de carne de somon sălbatic și somon crescut în captivitate au fost analizate pentru a ajunge la această concluzie.

0 Comentarii
Logheaza-te sau Inregistreaza-te pentru a putea trimite mesajul.

×

Aboneaza-te la Newsletter

Dictionar Culinar

Cauta semnificatia termenilor din lexicul culinar.

Fii si tu sustinator!

Retete in imagini

Copiaza codul de mai jos pe site-ul tau:
Articole adunate de pe bloguri